Kyselá žába pro Miloše Zemana. Za sexistické výroky

S děvčaty se určitě nesejdu. Jednaly neprozřetelně a udělaly starosti rodině i českému státu.“

Tak zní jeden z výroků prezidenta Miloše Zemana, za které vyhrál Kyselou žábu. Výsledky soutěže Kyselá a Zlatá žába v úterý 8. března vyhlásilo občanské sdružení Žába na prameni. Ceny se udělují ve dvou kategoriích: Kyselá žába symbolicky „napomíná“ za nekorektní vystupování vůči ženám nebo mužům, Zlatá žába vyzdvihuje snahu konkrétních lidí za aktivní prosazování rovných příležitostí mužů a žen. V kategorii Zlatá žába zvítězila právnička Barbara Havelková, a to nejen za svůj text Akty na Akademii – feministky nikoho umlčet nechtěly, ale i za další angažovanost.

Na cenu Kyselá žába veřejnost nominovala 25 osobností, mezi nimi například exprezidenta Václava Klause, spisovatele Ondřeje Neffa, docenta Martina Konvičku, ředitele Ústavu pro jazyk český Karla Olivu nebo vedoucího Magazínu Dnes Martina Moravce.

Vítězem se stal prezident Miloš Zeman, a to kvůli výroku o unesených ženách. Porota se shodla, že kdyby byli uneseni dva muži, asi by nezněl prezidentův výrok „s chlapci se nesejdu“. Dále se prezident vyjádřil k odívání žen v souvislosti s utečenci z muslimských zemí: „Přijdeme o krásu žen, protože ty budou zahaleny v burkách od hlavy po paty včetně obličeje, kde máte jen takovou látkovou mřížku. No, tak dovedu si představit ženy, kde by to bylo zlepšení, ale takových žen je málo a zrovna tady nikoho takového nevidím.“

Druhé místo získal redaktor Pavel Páral za urážlivý titulek Feminacistky v akci na serveru Euro.e15.cz. V článku hodnotí práva a postavení žen v ČR. Třetí skončila redaktorka Scarlett Wilková, jejíž text Genderové šílenství v Magazínu Dnes zesměšňoval genderově korektní vzdělávání na školách.

Prezident Zeman cenu nepřevzal. Naopak nominovaný Moravec, který v mailu oslovoval redakční kolegy a kolegyně pouze „kolegové“ a pak se divil, že na to redaktorka Jana Ciglerová nereagovala, v editorialu uvedl, že se stydí, kaje se a svůj úděl a případnou cenu přijímá. Právě Ciglerové se porota rozhodla udělit zvláštní Kurážnou žábu za odvahu nereagovat na pracovní výzvu šéfa, adresovanou jen kolegům.

Soutěž Kyselá a Zlatá žába je součástí ročního projektu A co ženy v médiích? Loni porota rozhodovala mezi sexistickými výroky, letos genderovou nekorektnost nahradila až nenávist a někdy i lži. Událostí, která vyvolala nejostřejší reakce, byla zakázaná výstava aktů v Knihovně Akademie věd. Všechny tři udělené Zlaté žáby se jí týkají. Porota ocenila kromě Barbary Havelkové také redaktorku Sylvii Lauder z týdeníku Respekt za článek Ženy v Česku mají být krásné a zticha! a za text Pár zakázaných fotek, který vyšel v Novém prostoru, dostal cenu redaktor a aktivista Rad Bandit.

Foto kredit: Wikipedie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *