Co právě letí: Japonci milují Hitlera (a Nicki Minaj)

Kdyby hudební fanoušci na Západě věděli to co my, nebyl by Twitter zaplaven tolika pohoršenými reakcemi. Komerčně úspěšná zpěvačka Nicki Minaj v novém klipu Only vystupuje jako sexy nacistická vůdkyně vojsk, které mají na rukou červenou pásku s iniciály připomínajícími hákový kříž. „Nevhodné!“ hlásají anglosaská média, ale motivace je přitom zjevná. Americký hudební průmysl to v poslední letech nemá zrovna lehké, a proto se snaží zalíbit ekonomicky perspektivní asijské společnosti. Nicki Minaj tak využila své popularity v Japonsku a svezla se na tamní aktuální módní vlně. V Zemi vycházejícího slunce, Koreji a okolí totiž už pár let vrčí tzv. „nazi chic“ styl.

Trička s potiskem Che Guevary, jaká se nosí i u nás, už zkrátka nejsou trendy, a tak si asijští teenageři našli nový fashion idol – Adolfa Hitlera. Sami tamní módní návrháři přitom přiznávají, že führer nepatří mezi jejich ideové vzory; jeho vizáž však hodnotí jako „zábavnou“ a vědí, že díky popularitě nazi stylu nemůžou s hitlerovskými motivy šlápnout vedle. Za příznivých 200 korun si tak pořídíte různé variace triček s tímto oblíbeným diktátorem. Je libo Telletubies Hitler, McDonald Hitler, Panda Hitler nebo klasický model?

Krom toho tu jsou „nazi cosplay“ – puberťáci v historicky věrných nacistických uniformách, v nichž se pravidelně promenádují po ulicích, schází se a fotí na sociální sítě. Kdo je víc „nazi chic“, vyhrává. Uniformy naleznete za různé ceny v japonských buticích. Helmy, odznaky a vlajky s říšskou orlicí si můžete koupit ve stánku vedle plakátů s Bobem Marleyem či Jimem Morrisonem.
Pokud vás estetika třetí říše chytne ještě víc, doporučujeme specializované komiksy a seriály. Zásadními díly jsou japonská manga verze Mein Kampfu, animovaný Urda: The Third Reich, v němž jsou ústředními antihrdiny nacisté se strojem času, nebo Hellsing – steampunkový krátkometrážní film o zdivočelé Hitlerově armádě vysávající lidem krev.

Německý vegetarián s hipsterským knírem je zkrátka v kurzu. Otázka zní, kdy dorazí k nám. Kvůli zákazu zobrazování symbolů si módní nadšenci budou muset prozatím vystačit s opáleným Kubáncem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *